5. La política en l’espai públic

Sentim sovint que cal garantir la “neutralitat” de l’espai públic per tal que ningú se senti exclòs. Però estan els nostres carrers lliures de missatges polítics?

LA PUBLICITAT O L’HEGEMONIA DEL PATRIARCAT CAPITALISTA

Hem normalitzat l’omnipresència d’anuncis i publicitat de tota mena i a tot arreu: en trobem als autobusos, a les parades de transport públic, a les parets, als aparadors, etc. No hi ha qüestionament sobre quins missatges transmet la publicitat i això es considera legítim perquè les empreses privades paguen per poder propagar els seus missatges. Tot i així, massa sovint, veiem que aquests missatges animen a consumir coses que no necessitem o que no ens podem permetre, animen a la voràgine consumista que és la gasolina del sistema capitalista i que és totalment insostenible per al nostre planeta.

Les dones, a més, patim aquesta propaganda capitalista per partida doble: la publicitat sovint cosifica les dones, els cossos i la seva sexualitat i estableix uns cànons estètics impossibles, que ens fan sentir velles, lletges, peludes, grasses, imperfectes, inadequades… l’objectiu d’aquest desgast psicològic és el de crear-nos una insatisfacció respecte els nostres cossos per poder-nos vendre els productes que, segons ells, ens faran ser desitjables, ens faran encaixar o ens faran ser acceptades. Sovint, els anuncis promouen un ideal romàntic, cisheteronormatiu i tòxic i això, també és ideològic, a més de retrògrad i patriarcal.

QUAN SE SILENCIA LA DISSIDÈNCIA QUE PREN ELS CARRERS I EL FEIXISME ROMAN IMPUNE

Una forma d’expressió política d’aquelles que ens organitzem per a lluitar contra aquest sistema capitalista i patriarcal és utilitzar també l’espai públic com a altaveu per estendre el nostre missatge: els col·lectius utilitzem els murals, les pancartes o altres mecanismes de reivindicació col·lectiva, ja que són de les poques eines que tenim les que volem desafiar el sistema. Massa sovint però, som perseguides, identificades i criminalitzades per fer-ho, i les institucions s’afanyen a eliminar aquests missatges de l’espai públic. Un cas paradigmàtic a Tarragona és aquest mur del solar abandonat de la Rambla Vella, de titularitat municipal. Des de Cau de Llunes, tradicionalment, hem utilitzat aquest mur per denunciar els feminicidis i les agressions masclistes, però l’Ajuntament sempre ho ha esborrat: l’última vegada, el mateix dia 25 de novembre de l’any passat, van esborrar un mural contra la violència que no va durar ni 24h. D’altra banda però, trobem que a molts llocs de la nostra ciutat hi ha pintades masclistes o símbols feixistes que perduren durant mesos i anys sense que ningú prioritzi esborrar aquests missatges d’odi.

Back To Top